5 tips om afleiding tijdens het nakijken te vermijden
5 tips om afleiding tijdens het nakijken te vermijden
Concentratie
en herziening
Het is bijna iedereen wel eens overkomen: nadat je eindelijk aan de slag bent gegaan met die taak die je al zo lang hebt uitgesteld (uitstelgedrag, we zien wel!), heeft een bericht, een geluid, een plotselinge drang om te knabbelen (noem maar op!) je concentratie doen verslappen. Wees gerust, je bent niet de enige... Gelukkig zijn er oplossingen! Hier zijn 5 tips om afleiding tijdens je revisie te voorkomen.
Tip 1: Bereid een rustige werkplek voor
Om gefocust te blijven op een taak, is het eerste wat je moet doen jezelf naar een rustige plek brengen waar je alleen kunt zijn (het juiste soort alleen!). Je moet je eigen concentratiebubbel creëren, en om dat te doen is het soms essentieel om de verbinding met de buitenwereld te verbreken.
Eerste stap: vermijd drukke gebieden. Als openbare ruimten af te raden zijn, is het misschien niet het beste idee om naar een woonkamer te verhuizen waar kinderen, volwassenen (en zelfs huisdieren!) op elk moment kunnen verschijnen!
Sluit jezelf dus op in je slaapkamer of studeerkamer die je comfortabel en bevorderlijk voor je concentratie hebt gemaakt. Makkelijker gezegd dan gedaan? Als de situatie het niet toelaat, kan een geluidsonderdrukkende koptelefoon of (goed gekozen) muziek de moeilijkheden van de buitenomgeving compenseren.
En als dat nog steeds niet werkt, zijn er andere plekken waar je zonder schaamte kunt werken: bibliotheken, coworking ruimtes en andere speciale cafés kunnen je bondgenoten zijn!
Tip 2: Houd de telefoon weg
Ah, de telefoon… Het is de grootste vijand van studenten tijdens de revisietijd. Er is maar één inkomend bericht of melding nodig om de concentratie vaarwel te zeggen! Het slechte nieuws is dat het bewezen is dat het minstens 10 minuten, zo niet meer, kost om weer aan het werk te gaan. Dat is veel tijd die verspild wordt aan een simpele like op sociale netwerken of een sms!
Gelukkig zijn er altijd oplossingen om je niet te laten verleiden door de roep van de smartphone. De eenvoudigste manier is om je meldingen uit te schakelen of je telefoon in vliegtuigmodus te zetten. Voor de meer verslaafden zijn er ook verschillende applicaties voor “nomofoben” (mensen die niet zonder hun telefoon kunnen). Sommige bieden aan om het onmogelijk te maken om gedurende een bepaalde tijd notificaties te ontvangen, terwijl andere de meest tijdrovende applicaties blokkeren. Dus schakel Instagram en Tiktok uit en concentreer je op de scribzee app (die je juist kan helpen om geconcentreerd te blijven)!
Tip 3: De Pomodoro methode
Francesco Cirillo, een Italiaanse student, kwam op het idee om zijn keukenwekker in de vorm van een tomaat (“pomodoro” in het Italiaans) te gebruiken om zijn revisie te timen. En het goede nieuws is dat het werkte! Haar techniek? Stel zijn kookwekker in op 25 minuten om zich op een taak te concentreren, neem dan een pauze van 5 tot 10 minuten en herhaal de oefening een bepaald aantal keren (4 voor meneer Cirillo). Door zichzelf te dwingen zich te concentreren op getimede tijdsperioden, kon de student zijn concentratie organiseren en afleidingen vermijden.
Deze techniek is volledig aanpasbaar: voor sommige mensen is 25 minuten te lang of te kort. Het is altijd mogelijk om de duur van de sessies in te korten of te verlengen.
Je moet denken aan het nemen van echte pauzes: naar een andere kamer gaan, activiteiten doen die fysieke inspanning vereisen in plaats van mentale inspanning, een frisse neus halen… Kortom, je moet ook proberen om je helemaal los te koppelen van je revisie.
Tip 4: Maak een checklist met haalbare doelen
Je eigen checklist maken is een heel goed idee om één simpele reden: je hersenen weten precies wat ze moeten doen, wanneer en in welke volgorde. Met de checklist kun je je dag organiseren door je werk op te splitsen in verschillende taken. En aan elke taak die je moet uitvoeren, kun je precieze details koppelen (bijvoorbeeld het aantal pagina’s dat je moet reviseren, de duur van elke sessie, enzovoort).
Zo voorkom je dat je zonder enige logica van het een naar het ander springt en je concentratie verliest! Van een wiskundeoefening naar het lezen van een Frans werkblad gaan en in korte tijd eindigen op een geschiedenistijdlijn is niet per se aan te raden…
Tip 5: Maak optimaal gebruik van je productiviteitspieken
Er zijn vroege vogels, late vogels, snelle vogels, langzame vogels… Omdat we allemaal verschillend zijn, is het een goed idee om eens goed naar jezelf te kijken zodat je jezelf beter kunt organiseren. Sommige mensen zijn ’s ochtends het productiefst, terwijl anderen ’s avonds productiever zijn en dat is heel normaal. Probeer dus uit te kijken naar jouw momenten van piekproductiviteit en maak er gebruik van om aan de slag te gaan!
Als je ’s ochtends productiever bent, sta dan op, geniet van een goed ontbijt en ga aan de slag! Ben je meer een nachtmens? Dan kun je het beste kiezen voor revisiesessies in de avond. Als je twijfelt, waarom probeer je het dan niet allebei?
Concentreren betekent ook...
Soms, zelfs met de effectiviteit van bepaalde technieken, kan concentratie falen. De boosdoeners? Kleine dagelijkse gewoontes! Om afleidingsproblemen te overwinnen, aarzel dan niet om je dagelijkse levensstijl te optimaliseren!
- Slaap: we raden ongeveer 7 uur slaap aan om de hersenen te revitaliseren. Micro-naps zijn ook heel effectief als je ’s nachts niet genoeg slaap krijgt.
- Dieet: eet gevarieerd. Kies fruit, groenten en eiwitten om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en blijf vooral gehydrateerd!
- Sport: lichaamsbeweging is goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Het helpt om stress te verlichten en de hersenen te revitaliseren. Als je niet zo’n fan bent van lichaamsbeweging, kan een korte wandeling ook wonderen doen. Het belangrijkste is dat je een beetje beweegt – dat is altijd beter dan helemaal niets.
Tot slot is het belangrijk om snacken en overmatige koffieconsumptie te vermijden, omdat de nadelen vaak groter zijn dan de voordelen. Koffie kan stress verhogen en je gespannen doen voelen. Waarom zou je in plaats daarvan geen heerlijk kopje thee overwegen? Van thee is bekend dat het het geheugen stimuleert en de productiviteit verhoogt.
Dus hoewel het soms moeilijk kan zijn om geconcentreerd te blijven tijdens revisieperiodes, is er voor elk probleem een oplossing! Een beetje rust, een beetje organisatie, een paar technieken en hulpmiddelen, een gezonde levensstijl en je bent klaar om je te concentreren!
Je e-mailadres zal niet getoond worden.